Home Miért szükséges?
Miért van szükség alapjövedelemre?

 

1) Az emberi munkát ma egyre inkább a gépek és informatikai technológiák váltják fel. Ha az igazságos jövedelmet a munkalehetőségek elosztásából vezetjük le, akkor ez növekvő munkanélküliséghez és csökkenő jövedelemhez vezet, mivel ma egyre kevesebb a bérezett munkalehetőség.

 

2) A mai társadalomban az állampolgárokat nem lehet felelőssé tenni a munkanélküliségért, mert ma minden egyes személy egy másik személynek köszönhetően vesz részt egy komplex termelési folyamatban. A mai ember nem önellátó, hanem egy globális termelési folyamatnak egy kis alkotórésze.

 

3) Egy ország jóléte minden embernek és elődeinknek teljesítményéből származik. Ezért az igazságosság azt jelenti, hogy ebben minden állampolgár részesedhessen.

 

4) Jólétünk a társadalom sikeres technikai újításaiból származik. Ezek lehetővé teszik, hogy a munkafolyamatokat automatizáljuk és a nehéz emberi munkát megszüntessük. Ma a munkanélküliség nem az ország szegénységéből származik, hanem a munka globális racionalizálásából. A multik magas termelékenysége sajnos nem jelent magas foglalkoztatottságot és magas jövedelmet.

 

5) Az újítások nemcsak a profit növekedését kell, hogy szolgálják, hanem a nehéz munkától is fel kell, hogy szabadítsanak. A gépekkel, az automatizálással, azaz a technológiai fejlődéssel a fölösleges és terhes munkától megszabadultunk. Ez a modern társadalom közös vívmánya, ezért az ebből származó előnyök a társadalom minden tagját megilletik.

 

6) Munkanélkülieket munkára kötelezni egy olyan társadalomban, ahol kevés a munka, a közösség szolidaritásának az aláásását, a munkanélküliek megbélyegzését és megalázását eredményezi.

 

7) Az a politikai cél, hogy ma mindenki számára jövedelmet biztosító munka legyen, a munkanélküliek és a munkaadók megbüntetését jelenti. Azért mert, a munkanélküliek kénytelenek munkaerejüket egyre olcsóbban eladni, a munkavállalók pedig egyre magasabb járulék fizetésére kényszerülnek.

Javaslat:

Feltétel Nélküli Alapjövedelmet

követelünk minden magyar állampolgár számára, amely támogatja:

  • a családokat a gyermeknevelésben, az öregek és a betegek gondozásában,
  • a cégeket egy igazságos adórendszerrel,
  • az egész adórendszer átláthatóságát,
  • a gazdaságot azáltal, hogy a nem termelékeny ágazatokat nem szubvencionálja,
  • a bürokrácia csökkentését,
  • az újítást a társadalom minden területén,
  • a társadalom szociális összetartozását,
  • az állampolgár felelősségvállalását, szabadságát és kreatívitását.

 
Copyright © 2019 Alapjovedelem. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
 

Kérek értesítést a petícióról

Hány lába van 5 embernek?
Név:
Email:

Lev-lista

Google Groups
Felíratkozás
Email:
Visit this group

Ads on: Special HTML

Adomány

Köszönjük az adományt!

Amount: 

Hirdetés

Joomla!
Joomla! The most popular and widely used Open Source CMS Project in the world.