Home Van ennek múltja?
Igen! Ez a története:

 

 • 1516 - Thomas Morus: az Utopia művében javasolja, hogy biztosítani kell minden embernek egy megélhetési alapot, hogy a lopást a társadalomban elkerüljük.
 • 1526 - Juan Luis Vives: De Subventione Pauperum művében átvette T. Morus elképzelését és egy garantált minimális jövedelm követélését fogalmazta meg. Ezt nem az igazságérzésből, hanem egy keresztény kötelességtudattal alapozta meg. Nála azonban ez a munkavégzés akarását feltételezte. Ezt Montesquieu is átvette: "Az állam minden polgára számára felelőséggel tartozik egy biztos megélhetésért, élelemért, öltözékért és egy olyan életstílusért, ami az egészségét károsan nem befolyásolja."
 • 1796 - Thomas Paine: Agrár igazság beszámolójában, amit a francia forradalmi tanács számára készített így beszél: "Tagadhatatlan az a tény, hogy a föld természetes, kulturálatlan formája mindig az egész emberiség közös tulajdonát képezte és fogja képezni. Minden ilyen tulajdonért egy földbért kelljen fizetni, ami egy közös alapba folyik. Ebből az alapból minden ember számára 21 éves életkorában 15 pfund sterling lesz kifizetve és ebből az alapból minden embernek 50 év felett évente 10 pfund sterling jár. Ez az összeg megillet minden embert, attól függetlenül, hogy szegény vagy gazdag." (rövidített fordítás)
 • A 19. sz.-ban több reformárt, mint William Cobbett (1827), Samuel Read (1829) és Poulet Scrope (1833), hogy ez egy garantált jövedelem kell legyen és nem szociális gondoskodás.
 • 1836 - Charles Fourier: La Fausse Industrie művében ezt úgy értelmezte, hogy ha az ember természetes alapjogait, mint halászatot, vadászatot, állatok legeltetését a közös földeken nem gyakorolhatja, akkor a civilizáció számára az ellátást kell biztosítsa.
 • 1845 - Victor Considérant, Fourier gondolatát tovább vitte és az alapjövedelmet követelte. Ha az általa vizionált Falanszterben  (zárt, szociális, munka és életközösségi rendszerében) a munka örömet okoz, akkor azok számára, akiknek ez nem jut egy alapjövedelemre joguk lenne.
 • 1848 - Joseph Charlier: a Szociális probléma megoldása műve volt az első gyakorlati javaslat, hogy egy garantált alapjövedelemmel ezt kezelni lehetne. Ezt azokból az adókból akarta finanszírozni, amik a természetes erőforásokat birtokosai fizetnének. Ez a program szerinte megszüntetné a tőke uralmát a munka felett.
 • 1849 - John Stuart Mill Charlier kortársa a Politikai ökonómia elvei írásában megállapítja, hogy a szocializmus és az az objetivitást Fourier elképzelése biztosítja. Ez a rendszer nem akarja megszüntetni a magántulajdont, csak az elosztásban egy minimális részt mindenki számára biztosítani szeretne.
 • A 20. sz.-ban az első alapjövedelem koncepcióját Josef Popper-Lynkeus dolgozta ki, majd Lieselotte Wohlgenannt és Herwig Büchele.
 • 1924 - Clifford Hugh Douglas: Social Credit koncepciója egy új mozgalom alapja, ami politikai pártok megalapításához vezettek. Ausztáliában, Angliában, Kanadában és Új Zeland a Social Credit mozgalom hiressé vált. Új Zelandban 20%-ot, Kanadában 54%-ot értek el a választásokon.
 • 1955 - Erich Fromm: The sane Society művében is egy a munkától független alapjövedelmet követelt, ami a létező szociálbiztosítást egészíténé ki, hogy az emberre akarata ellenére ne lehessen semmilyen munkát rákényszeríteni.
 • 1967 - Martin Luther King: Where Do We Go From Here: Chaos or Community
 • 1967 - Lyndon B. Johnson az USA elnöke egy komissziót hívott egybe, akik az alapjövedelemmel foglalkoztak. Pilotprojektekben bizonyították, hogy az alapjövedelem miatt a munkára való hajlandóság csak minimálisan csökkent, társadalmilag mégsem tudták elfogadtatni.
 • 1962 - Hasonló elképzelése volt Milton Friedman-nak, aki Abba P. Lerner (1944) negatív jövedelemadó gondolatát felkarolja, ami a egyszerre a szegénységet leküzdi és ami az állami bürokráciát és a visszaéllés lehetőségét csökkenti.
 • 1962 - James Tobin is M. Friedman negatív jövedelemadó eszközében látta a szociális egyensúlyt.
 • 1972 - Az USA elnökjelölti kampányban is téma volt a negatív jövedelemadó.
 • 1981 - Richard Buckminster Fuller: Critical Path könyvében megállapította, hogy a munkanélküliség a technikai fejlődés kövekezménye, ezért mi sem természetesebb, mint egy feltétel nélküli alapjövedelem.
 • Jeremy Rifkin ökonomus szerint is a digitale Revolution következtében hosszú távon a munka elfogy. Feltevődik a kérdés, akkor az ember miből fog megélni.
 • A francia szociálfilozófus André Gorz szerint is a teljes foglalkoztatás egy illúzió. Ezért ő is egy alapjövedelem mellett foglalt állást, ami az ember önmegvalósítására lehetőséget kell adjon.
 
Copyright © 2019 Alapjovedelem. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
 

Kérek értesítést a petícióról

Hány lába van 5 embernek?
Név:
Email:

Lev-lista

Google Groups
Felíratkozás
Email:
Visit this group

Ads on: Special HTML

Adomány

Köszönjük az adományt!

Amount: 

Hirdetés

Joomla!
Joomla! The most popular and widely used Open Source CMS Project in the world.